Sömnrevolutionen

I dagens stressade, uppkopplade och sömnberövade samhälle är behovet av en god nattsömn större än någonsin. Det är dags för en sömnrevolution, hävdar Arianna Huffington i sin senaste bok, som nu utkommit på svenska.

I Sömnrevolutionen – Förändra ditt liv en natt i taget visar Huffington hur uppfattningen om att sömn är ett slöseri med tid äventyrar vår hälsa och undergräver vårt arbetsliv, vårt privatliv och vårt sexliv. Hon utforskar den senaste forskningen kring hur vårt teknikberoende stör vår sömn, vad som händer med oss medan vi sover och drömmer, samt synar även den farliga industrin kring sömnmedel. Dessutom tillhandahåller boken enkla övningar som främjar sömnen.

Sömnrevolutionen sätter fingret på den globala sömnkris som vi befinner oss mitt i, och förser oss med en detaljerad karta till uppvaknandet som kan hjälpa oss att ta kontrollen över vår sömn, och därmed våra liv.

”Sömn är ett måste för alla som vill vara framgångsrika och friska”, säger sömnforskaren Christian Benedict, som har skrivit förord till boken.

Arianna Huffington är en grekisk-amerikansk författare och en av grundarna till The Huffington Post. I dag driver hon hälsoföretaget Thrive. Huffington har av tidningen Forbes utsetts till en av de mest inflytelserika och mäktigaste kvinnorna i världen, och den 23 september gästade hon Skavlan för att prata om vikten av sömn. Thomas Andersson har översatt Sömnrevolutionen till svenska.

Det här var en intressant bok som på ett lätt sätt förklarar hur viktig sömnen är för människor genom hela livet. Det pratas också om att det ofta är sömnen vi drar in på när vi blir stressade.  Att vi tror att vi kan sova ikapp på helgerna.

Boken är skriven av Arianna Huffingtomn som berättar som sin egen resa till bättre sömn. Hur hon drog ner på sömnen till 3-4 timmar per natt och hur hon till slut kraschade och blev utbränd.

Jag tycker om att hon tar upp en massa forskning om sömn. Jag tyckte det var speciellt intressant att höra om hur många amerikaner som använder sömntabletter av olika slag och vad de kan ha för konsekvenser. Att människor kan börja gå i sömnen då det till och med kan sätta sig bakom ratten och köra iväg. Hon pratade också mycket om hur sömnbrist kan jämföras med rattonykterhet nrä en kör bil. Här i Sverige ingår ju det i teoriutbildningen, men det verkar det inte göra i USA.

Det fanns också en del tips i slutet av boken på hur man ska göra för att få en bättre sömn. Minst sju timmar per natt ska en ha!

Boken var som sagt lättläst, men jag tycker att den upprepade samma saker lite för många gånger. Ja, ja, jag förstod den första gången.

Jag gav boken tre stjärnor på Goodreads och kommer att prova några av hennes tips.

Tack till Bookmark förlag för recensionsexemplaret.

One thought on “Sömnrevolutionen

  1. Lena skriver:

    Låter verkligen som en bok för mig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *