Sveriges Fritzl

När Isabel Eriksson vaknar vet hon först inte var hon befinner sig. Det första hon ser är ett plåttak med träbjälkar, i armen har hon en kanyl och bredvid sängen hon ligger i sitter en man och stirrar på henne.
Han berättar att han kidnappat henne och tänker hålla henne inlåst. Hon ska vara hans flickvän – kanske släpper han henne om ett par år, kanske inte.
Isabel inser att det enda sättet för henne att komma därifrån är att på något sätt förmå mannen att släppa henne, och det blir en psykologisk kamp där det gäller att spela korten rätt, eller för alltid bli kvar i bunkern.

Den 38-årige läkaren Martin Trenneborg, som i september 2015 drogade och förde bort Isabel Eriksson och höll henne inlåst i sex dygn, blev känd i media som ”bunkerläkaren”. Han dömdes så småningom till tio års fängelse, vilket han överklagade och domen sänktes till åtta år.
För Isabel Eriksson lever mardrömmen vidare. En del av henne kommer alltid vara kvar i bunkerläkarens våld. Här berättar hon för första gången om sin fruktansvärda upplevelse i bunkern och hur hon lyckades ta sig därifrån.

Jag lyssnade på den här boken efter att mamma pratat om den. Hon hade hört om boken på Go’kväll så jag kollade efter den på Storytel och hittade den. Den var riktigt intressant att lyssna på. Den handlar ju inte ”bara” om ”Isabels” sex dagar som fånge utan också om hennes liv före det som hände. Om hennes arbete som eskort och vad det innebar.

Det är riktigt otäckt när hon berättar om hur Martin Trenneborg betedde sig. Hur kan man bygga på en bunker i fem år och ha planer på att hålla flera kvinnor där som sexfångar? Även om han ville få det att de skulle vara hans ”flickvänner”. Jag förstår inte heller hur fasen han kunde få sitt straff nedsatt från 10 till 8 år. Han drogade en kvinna, våldtog henne, hade inte med sig tillräckligt med antidot (motgift?), spärrade in henne i flera dagar och hotade henne. Det verkade ju som om han fick strafflindring eftersom han blev fråntagen sin läkarlegitimation. Han borde ju för fasen ha fått straffpåläggning på grund av sin läkarlegitimation. Han ska inte skada folk. Han har verkligen ett yrke där en ska kunna lita på honom.

Läs eller lyssna på boken du med. Jag lyssnade på den via Storyteloch det var Callin Öhrvall Delmar som var inläsare. Isabel Eriksson är författare men det är en pseudonym.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *