Magnus Härenstam Morsning & Goodbye

Magnus Härenstam blev 73 år. Han var en av våra mest folkkära underhållare, kanske mest känd som ena halvan av Magnus och Brasse och som en tredjedel av ”Fem myror är fler än fyra elefanter”, men hans karriär omfattade också samarbeten med större delen av den svenska humor- och underhållningseliten under 1970- och 1980-talen. Han medverkade i filmer av Lasse Hallström och Bo Widerberg och i komediklassiker som Sällskapsresan och Göta kanal, och ledde under nästan femton år frågesporten ”Jeopardy!” i TV4.

Här berättar han för första gången allt om sin långa karriär och sitt festglada liv, men också om den kärlekslösa uppväxten, om den utomäktenskapliga dottern, om saknaden efter bortgångna familjemedlemmar och kolleger samt om den egna cancersjukdomen. I boken skildras även det sista mötet med hans gamle vapendragare Brasse Brännström sommaren 2014.  

För mig är Magnus Härenstam främst Magnus från Fem myror. Jag älskade det programmet VHS. Jag är ju född 1979 så det måste ju ha varit någon slags repris. Jag kommer självklart också ihåg honom i Jeopardy och i Lagt kort ligger.
Fem myror
har jag använt i min svenskaundervisning under flera år.

Magnus Härenstam verkar ha varit mycket öppen i den här biografin. Han berättar roliga anekdoter emn också om allvarligare saker som hans uppväxt och hans komplicerade förhållande till sina föräldrar. Han berättar också saker som inte är så smickrande för honom själv. Som hur han bedrog sin fru och  vad det fick för följder.
Ibland tycker jag verkligen att han verkade vara den där dryga besserwissern som betedde sig lite hur som helst.

Boken var intressant men ibland blev den lite segdragen. Jag gav den tre stjärnor på Goodreads. Författaren är Petter Karlsson. Om en väljer ljudboken så är det Magnus Härenstam själv som är uppläsaren.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *