När en upptäcker nya saker vid en omläsning

Jag har läst säkert läst Pappa Långben av Jean Webester uppemot 20-30 gånger under min uppväxt. Det syns på bokens skick om inte annat. Det var dock riktigt längesedan jag gjorde en omläsning och när jag behövde kryssa Läs om en favoritSommarbingo 2017 gjorde jag slag i saken.

Pappa Långben är en gammal klassiker som handlar om barnhemsflickan Jerusha Abbot som vid sexton  års ålder får möjligheten att gå på college som en styrelsemedlem på barnhemmet betalar. Hon kommer att få en fyra år lång utbildning och fickpengar så att hon kan leva som en vanlig student mot att hon en gång i veckan skriver ett brev till den hemlige styrelsemedlemmen och berättar om sitt liv.

Det här är i början av 1900-talet tror jag. Jerusha byter snabbt namn till det modernare Judy och ger sig in i collegelivet med hull och år. Hon får nya vänner och gör en massa nya erfarenheter. Hon märker också att hennes uppväxt skiljer sig så mycket från alla andras. Men hon är besluten att inte visa det och läser en massa böcker som alla de andra växt upp med. Klassiker som Unga kvinnor, David Copperfield, Svindlande höjder m.m. Det står mycket om vilka böcker Judy läser och jag kommer ihåg att jag själv blev sugen på att läsa dem när jag läste boken. Nu när jag läser boken har jag läst de flesta av böckerna. Det är lite roligt.

Det är ju en kärlekshistoria med i boken också när Judy möter rumskamraten Julias unga farbror James. Det problematiska är ju när en förstår vem som är Pappa Långben. Det är faktiskt lite otäckt. Eller det är sjukt manipulativt. Det är något som jag inte riktigt tänkte på när jag läste boken förr.

Jag tänkte heller inte på hur otroligt ensam Judy är. Hon har en stor hemlighet som hon inte vill att hennes vänner ska få reda på. Men också hur livet på barnhemmet beskrevs. Hur hon hade ansvar för så många yngre barn och hur utsatta de var.

Det finns förresten en uppföljare till Pappa Långben , Kära fiende, och jag tror att jag  läst den med.

Boken höll i alla fall för en omläsning även om jag upptäckte några problematiska saker. Jag gav boken fyra stjärnor på Goodreads.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *