Sorgen bär fjäderdräkt

I en lägenhet i London sörjer två söner och deras far den plötsliga bortgången av en älskad mor och maka. När deras förtvivlan är som störst ringer det på dörren och utanför står den fjäderklädda sorgen. Kråkan fastslår att han kommer att stanna hos den förkrossade familjen tills han inte längre behövs. Han blir deras terapeut, beskyddare och hjälpreda. Ibland obehaglig och konfronterande men också varm och tröstande. Med kråkans hjälp börjar familjen långsamt att läka.

Sorgen bär fjäderdräkt är en parafras på Ted Hughes berömda diktsamling om kråkan och en utsökt och poetisk blandning mellan novell, fabel och essä om sorg och kärlek.

Det här var en ovanlig bok. Jag kan ärligt säga att jag aldrig läst något liknande och jag vet inte riktigt vad jag tycker. Det är inte en bok jag kommer att glömma i det första taget. Den är absolut läsvärd men jag tror inte att jag riktigt förstod den.

Det känns ibland som att det är någon slags poesi. Tydligen är det baserad på Ted Hughes bok Crow,  som också handlade om sorg. (Ted Hughes var gift med Sylvia Plath.) Detta är författaren Max Porters debutroman. Jag gav den tre stjärnor på Goodreads, 3,5 om alternativet funnits. Tydligen har Max Porter fått flera litterära priser för boken, bland annat Dylan Thomas Award 2015.
Boken är översatt av Marianne Tufvesson och utgiven på Ettaförlag.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *