Tordyveln flyger i skymningen

En tordyvel flyger in i ögat på en truckförare, tåget blir försenat med tre minuter och tjugoåtta sekunder och medför att tre tonåringar börjar smyga på en hemlighetsfull roddare. De lockas i väg till Selanderska gården, som en av dem tycker sig ha sett i en dröm. Det förflutna börjar styra det närvarande och flera tider upplevs samtidigt.

Vem är den gamla damen som vill spela schack i telefon? Hur ska man tyda viskningarna i Jonas Berglunds bandspelare? Finns den tretusenåriga egyptiska gravstatyn kvar – och i så fall var? Har den märkliga blå blomman ett eget liv? Vad är det som påverkar historiens gång? Slumpen, viljan eller något annat?

Jag kommer ihåg att boken gick som radioteater som sändes innan sommarlovsmorgon när jag var barn. Ser framför mig och hur jag och brorsan sitter i bäddsoffan i sommarstugan och lyssnar i väntan på att tv-programmet ska börja.
Jag tror också att min mellanstadielärare läste den för oss när vi gick i femman eller sexan.

Nu när jag läst boken själv så kan jag konstatera att jag inte kom ihåg mycket alls av handlingen. Det enda var nog att de var tre ungdomar, en ljudbandspelare och ett mysterium med gamla brev i ett gammalt hus.

Jag bestämde mig för att läsa boken eftersom jag behövde kryssa ”En för bokslukaråldern från din barndom” till Sommarbingo 2017. Det var ett bra beslut! Boken handlar om tre ungdomar i den småländska byn Ringaryd under en varm sommar i mitten av 70-talet. Av en slump hamnar syskonen Annika och Jonas med vännen David mitt i ett mysterium. Det är gamla brev, kärlek, egyptiska statyer och förbannelser.

Boken är riktigt bra och mysrysig. Jag förstår varför den är så omtyckt. Men den har väldigt många lösa trådar. Som vem var den gamla damen Julia, vad hände med den andra statyn, varför valdes David ut ? Det kändes nästan som om det skulle komma en till bok.
Jag tyckte också att kyrkoherden var lite otäck..

Jag gav boken fyra stjärnor på Goodreads och blev sugen på att läsa mer av Maria Gripe. Jag vet att jag läste hennes Skuggserie när jag var yngre, men kommer inte ihåg så mycket av dem.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *