The Handmaid’s Tale

Boken utspelar sig i ett framtida USA, som förvandlats till den kristet fundamentalistiska republiken Gilead. I kampen mot sjunkande födelsetal rekryteras kvinnor i fruktsam ålder och utnyttjas hämningslöst som Tjänarinnor när de befruktas mot sin vilja av härskarklassens män, Anförarna. ­Offred är en Tjänarinna som lever under strikt övervakning, men som drömmer om att ta sig bortom Muren och bli fri igen.

Boken berättas omväxlade i nutid och dåtid innan allt blev så fundamentalistiskt. Från början vet vi inte så mycket om Offred. Men så börjar vi få korta glimtar av vem hon var förr. Om hennes liv med maken Luke och dottern. Hur allt blev värre och värre till de bestämde sig för att försöka fly.
Det var hjärtskärande när de kommer på att de inte kan ta med sin älskade katt och vad de tvingas göra. Men det är bara början på vad som väntar. Tänk all människor som är med om det i detta nu..

Tjänarinnorna blir av med sin namn och får ett nytt som visar att de tillhör sin anförare Offred betyder of Fred. Anföraren ska sedan ha sex med tjänarinnan medan hon ligger husägarinnans famn. En fruktansvärt vidrig ritual som ska symbolisera att han egentligen har sex med sin fru. Jag mådde illa när jag läste det.

The Handmaid’s tale är en sjukt otäck och skrämmande bok. Främst för att den visar hur det kan gå när fundamentalistiska män får styra. Jag lyssnade på boken via Storytel men övergick sedan till att läsa min fysiska bok. Det var jobbigt att lyssna/läsa på den. Det var jobbigt att läsa om tjänarinnornas och de andra kvinnornas utsatthet i det fruktansvärda samhället.

Jag gav boken fyra stjärnor på Goodreads. Den finns i nyöversättning på svenska som Tjänarinnans berättelse. The Handmaid´s Tale finns som tv-serie på HBO.

One thought on “The Handmaid’s Tale

  1. Bam skriver:

    Jag minns när jag läste denna i gymnasiet, otroligt obehaglig, men väldigt bra. Och inte minst viktig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *