Tio över ett

Maja vaknar varje natt. I gruvan under jord sprängs det och hon är livrädd för att stan ska rasa, att hennes familj ska dö. 
Kiruna måste flytta, men Maja vill inte lämna sitt hus. Hon vill att allt bara ska vara som vanligt. Att bästa kompisen Julia ska bo på andra sidan gatan och att hockeykillen Albin någon gång ska upptäcka henne.
Men sprickorna kryper allt närmare. Och alla tvingas till förändringar. Maja inser att det inte bara är stan som håller på att rämna.

Maja ställer klockan på tio över ett varje natt för att vara beredd på att rädda sin familj om allt börjar rasa när gruvan gör sin nattliga sprängning. Hon har till och med packat en väska med det nödvändigaste som hon förvarar under sängen.  När huset börjar skaka väntar jon sig att allt ska rasa och att sirenerna ska ljuda. Det händer aldrig men Maja märker att hon får svårare och svårare att vara ner och somna om. När det sker ett skalv vid en sprängmning på eftermiddagen ökar hennes ångest ännu mer.

Maja dokumenterar sina känslor för flytten av Kiruna genom att filma på med sin mobil. Hon gör reportage där hon visar vad som kommer att försvinna. Hennes eget hus och det gamla biblioteket är några av byggnaderna som kommer rivas.

Jag tyckte verkligen om boken. En roman om kärlek , vänskap och modet att ta emot hjälp.  Den klassas som en ungdomsbok men alla borde läsa den.
Den vann Augustpriset årets svenska barn- och ungdomsbok 2016.

Jag gav den fyra stjärnor på Goodreads. Den hade fått 4,5 om alternativet fanns.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *