Aprilhäxan

En av mina systrar stal det liv som var avsett för mig. Jag vill veta vem.

Så tänker Desirée i sin sjukhussäng. Där hon har legat sedan femtiotalet och kan varken gå eller tala, men hon har andra gåvor. Som en gnista kan hon sitta i öat på ett djur eller en människa och få den att föra henne dit hon vill. Se det hon vill se.
Fångad i vården, med personalens kvävande vänlighet omkring sig smider Desirée sina planer. Hon är inte vapenlös. Hon har sin skarpa hjärna och sin aprilhäxe-förmåga. Vaksamt följer hon sina systrars liv. De vet inte om att hon finns. Men Desirée vet hur hon ska träda in i deras liv.

Historien handlar om de tre fostersystrarna Margareta, Birgitta och Christina som växte upp hos sin fostermor Ellen. Alla är skadade av sin uppväxt och vad som hände före och efter de kom till Ellen. Det handlar om psykisk sjukdom, fruktansvärd vanvård, sexuella övergrepp, mobbing och hur fruktansvärt människor med funktionsnedsättningar behandlades. Desirée är den hemliga systern som de andra inte visste fanns.

Författaren Majgull Axelsson vann Augustpriset för bästa skönlitterära bok 1997. Jag förstår att den fått priset för den är så välskriven men det var verkligen ingen trevlig läsning.

4 thoughts on “Aprilhäxan

  1. läste för länge sedan, bra bok.

  2. Bokhuset skriver:

    Det var jättelängesen jag läste den här, men minns att jag verkligen tyckte om den.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.