Lasermannen – en berättelse om Sverige

Under några månader kring årsskiftet 1991-1992 var Stockholm en stad i skräck. En okänd gärningsman, beväpnad med ett lasergevär, sköt sammanlagt 11 personer vid 10 olika attentat. En dog, flera fick men för livet. det enda offren hade gemensamt var sin mörka hårfärg.

Samtidigt genomgick Sverigen den värsta ekonomiska krisen på deccenier. I dess spår växte en ny militant rörelse fram. Runt om i landet attackerades flyktingförläggningar med brandbomber och molotovcocktails. i riksdagen hetsade Ny demokrati mot invandringen. 

Laserattentaten satte igång Sveriges största polisjakt näst Palme-mordet. Efter tio månader greps John Ausonius under dramatiska former. Han dömdes mot sitt nekande till livstids fängelse.

Efter nästan tio års tystnad bestämde sig John Ausonius för att erkänna attentaten och 20 bankrån. Förutom polisen har Ausonius talat med endast en person – journalisten  och författaren Gellert Tamas.

Jag har haft pocketen av Lasermannen i mer än 10 år och alltså till slut läst den. Boken var med i min lista på #hyllvärmare2018 som Ciccisbokblogg håller i.

Det var så intressant att läsa/lyssna på boken. Jag tyckte verkligen om hur Gellert Tamas hela tiden berättar vad som händer samhället och det politiska klimatet som rådde i Sverige och hur det påverkade Lasermannen. Jag blev så fruktansvärt arg flera gånger. Hur flata politikerna var och hur rasistiska och fördomsfulla politiker från andra partier än Ny Demokrati var. Vilken cirkus det var med Ian Wachtmeister och Bert Karlsson. Jag var ungefär 12 år när det här hände och kommer ihåg löpsedlarna om Lasermannen och debatterna där Ny Demokrati var med, men jag förstod ju inte allt förstås.

Jag gav boken fem stjärnor på Goodreads och kommer säkert att läsa om den igen. Jag lyssnade på boken genom Storytel men läste också vissa delar. Det hände flera gånger att jag stoppade lyssningen och läste för sambon vad som stod i boken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *