Giganternas fall

 

En skildring av fem olika familjer – från USA, Tyskland, Ryssland, England och Wales – och hur deras dramatiska livsöden länkas samman under det tidiga 1900-talets omvälvande händelser: första världskriget, ryska revolutionen, kampen för kvinnlig rösträtt… Handlingen rör sig från Washington till Sankt Petersburg, från kolgruvornas mörker och faror till palatsens glittrande ljuskronor, från diplomatins korridorer till de makthavandes sängkammare.

Det här var en riktig tegelsten på 887 sidor. Jag har haft den oläst i hylan sedan jag fik den i julklapp för åtta år sedan. Jag tycker ju om Ken Follets sätt att skriva och har älskat Sväret oc spiran so jag läste på högstadiet eller gymnasiet. Sedan har jag läst om den på engelska.

Det är intressant att läsa Folletts historiska romaner. Jag fick lära mig en massa om första världskriget som jag inte hade en aning om. Folletts storhet är hans personporträtt och hur han väver in sina karaktärers öden i världhistorien.  Han tar speciellt upp de lägre klassernas utsatthet i början av 1900-talet och hur lite kvinnor i alla samhällsklasser hade att säga till om i sina liv. Mycket intressant!

Men jag kan tycka att 887 sidor är lite väl långt. Speciellt i en inbunden bok. Det tog mig nästan två veckor att läsa Giganternas fall och mot slutet hade jag tappat sugen lite grann. Men jag har de två sista delarna i trilogin Världens vinter och Evighetens rand. Trilogin kallas för Århundradet. Första delen fick tre stjärnor på Goodreads.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *