Martha

Martha är den första delen i romansviten Våldets barn om Martha Quest.

Martha växer upp i det engelska Sydrhodesia (Zimbabwe) på en enslig farm med sina föräldrar. Brodern går på internatskola, men Martha har inte tagit examen efter hon fick en ögoninfektion. Nu är hon 18 år och ser ner på föräldrarnas livstil. De är misslyckade farmare som fortfrande drömmer om att få det bättre.

Martha revolterar mot sina föräldrar och får jobb på ett kontor i en stad i närheten. Där deltar hon i nöjeslivet fast hon inte är så intresserad och gör saker hon egentligen inte vill. Världen står på randen till ännu ett världskrig men det vill ingen inse.

Det är riktigt otäckt att lsa hur Marthas vänner behandlar tjänarna och servitörerna på klubbarna de går till. Det har ett sådant förakt för dem och ser ner på dem för deras hudfärg. Det finns också en hel del antisemtitism.

Romanserien har självbiografiska inslag och är skriven av Doris Lessing som tildelades Nobelpriset i litteratur 2007. Jag har tidigare läst Gräset sjunger, Det femte barnet, Den femte sanningen och novellsamlingen Inte den typ som gifter sig.

Martha fick tre stjärnor på Goodreads. Jag kommer att läs vidre i serien.

  1. Martha
  2. Bra gift
  3. En fläkt av stormen
  4. Instängd
  5. Staden med fyra portar

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *