Sweet Lolita

Det är en varm försommarvecka i Stockholm. Trettonåriga Matilda Karlsson söker kickar tillsammans med nyvunna vänner i en frånvarande vuxenvärld. Samtidigt hittas en kvinna död efter en bröllopsfest i Stockholms skärgård. Den döda kvinnan visar sig vara syster till journalisten och före detta utrikeskorrespondenten Aida Svantesson.

I efterforskningarna efter systerns död får hon hjälp från oväntat håll, av den kända och frispråkiga kriminologiprofessorn Kajan Berglund. Hon rör sig vant i såväl akademiska kretsar som i tv-världen och blir en viktig pusselbit i Aidas desperata sökande.

Det är riktigt otäckt att läsa boken. Det här är tyvärr verklighet för alltför många unga flickor. som i jakten på bekräftelse blir utnyttjade av äldre män som genom utpressning får dem att begå  övergrepp på sig själva. Det är så lätt att hamna fel, speciellt om ens föräldrar inte har koll.

Jag gör ont att läsa om Matilda och hur osäker och bekräftelsesökande hon är på alla plan. Hur hon är beredd att göra nästan vaad som helst för att passa in med sin nya kompis som är så trasig även hon.  Jag stör mig på hur flat läraren är. Hon borde naturligtvis ha gått vidare med sin oro. Men jag gillar både journalisten Aida och kriminologiprofessorn Kajan och vill gärna läsa mer om dem. Det känns som att boken slutade lite väl abrupt.

Författaren Kicki Sehlstedt är journalist och utbildad kriminolog. Hon är också producent för tv-programmet Brottscentralen. Sweet Lolita är den första delen i en planerad serie spänningsromaner om brotten som sker mitt ibland oss.

Jag gav boken tre stjärnor på Goodread.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *