Och bergen skall rämna

Tornehamn, sommaren 1901. I det karga norrländska rallarsamhället bor prästfrun Hedvig med sin make. Mellan fjällen, där renarna betar och samerna lever, ska järnvägen ta plats. Livet i norr har inte blivit som Hedvig hoppats. Den lilla kammaren i prästgården ekar tom och dagarna är händelselösa. Enda ljusningen är att hennes yngre bror David har fått arbete vid banan. Men syskonens återseende blir långtifrån enkelt.
I hopp om att mota bort besvikelsen åtar sig Hedvig att undervisa en grupp samiska barn, ett av dem är Marets dotter. Sára. Mötet med flickan, som till en börjankänns trösterikt, river upp sår i Hedvig och hon får allt svårare att hantera situationen. I Davids barack pågår samtidigt ett aktspel som tvingar honom att välja sida.

Jag blev helt golvad av den här fantastiska boken. Den är så välskriven med otroligt fina miljö och naturbeskrivningar. Språket är så vackert! Det känns som jag är där med Hedvig, Sára, David och Maret. Författaren Erika Olofsson Liljedahl måste ha gjort en väldig massa research. Jag tycker verkligen om att vi får se kvinnors utsatthet men också rasismen mot samer och hur nedlåtande de behandlades.  David blev ju också väldigt utsatt när han visade så tydligt att han inte tänkte foga sig till de sjuka reglerna i baracken. Vilket mod hos en så ung man!

Boken fick fem stjärnor på Goodreads. Tack till Historiska Media för recensionsexemplaret! Nu vill jag läsa författarens debutroman. Någonstans brister himlen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *