Frallan x 4

När jag var med i Nyårssprinten2019 på instagram så hade de några gästvärdar som körde en live på ca 30 minuter. En av dem var Sincerly Johanna som numer finns på booktube. Hon tipsade  om böckerna om Frallan så jag reserverade dem från bibblan och nu har jag läst alla fyra.

Böckerna handlar om Francesca ”Frallan” Fransson vars familj består av henne, mamma och mormor. Fast mormor bor i ett eget hus. Frallan och mormor har en mycket nära relation och hittar på en massa tok tillsammans. Mamma är ganska busig hon med. Böckerna riktar sig främst till barn i 6-9 åråldern.

Frallan är bäst är den första boken. Det är tävlingsdag då mamma och Frallan ska tävla mot varandra. De får välja tre grenar vad och det gäller att välja rätt. Tur att det är mormor som är domare.

Frallan räddar världen är den andra bokn och Frallan har äntligen fått sommarlov. Så kommer hon på att hon ska ta hand om världen. Så hon börjar med att vattna alla växter i mormors växthus. Sen letar hon efter djur att vara rädd om men har svårt att hitta några. Så istället åker hon med mormor och mormors kille Klaus till stranden. Där finns det mycket att ta hand om.

Frallan och kärleken är den tredje boken. I skolan ska klassen jobba med konst. Frallan målar ett hjärta på en sten ochEster frågar om hon är kär i någon. Ester är snällast på hela skolan och säger att Frallan kan få vara kär i henne. Men Frallan vill inte vara kär i någon. Hur säger en det utan att såra sin kompis? Tur att Frallan har annat att göra också när Stökiga rummet hemma hos mormor ska städas.

Frallan har en hemlighet är den fjärde boken. Det är dags för jullov och Frallan har en hemlighet som hon ska ge till momor på julafton. Mormor fyller år på julafton så Frallan tycker att det är den bästa födelsedagsfesten för då får alla paket! Mormors kille Klaus ska också fira jul med Frallans familj. Klaus son och hans man kommer också med  sin lilla bäbis Hanna. Frallan ser fram emot det men plötsligt blir hon orolig att mormor bara ska bry sig om Hanna.

Böckerna är skrivna av Sara Ohlsson och Lisen Adbåge är illustratör. Jag gillar hur de tar upp saker som är viktiga för barn i den åldern. Jag har en etta nu och jag ser fram emot att läsa böckerna för dem. Gillar också att läraren är en man och att läkaren är en kvinna.
Det finns mycket att tycka om med Frallan och hennes familj. Bilderna är supercharmiga också.

 

2 thoughts on “Frallan x 4

  1. […] Frallan är bäst – Sara Ohlsson & Lisen Adbåge (2018) 3/1 80 s (bibliotek) […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *