Aednan

Aednan

En mor och hennes yngste son vilar med några andra kvinnor, gamla och barn i en kåta. Framför dem längs flyttleden driver hennes make och deras äldre son renhjorden. De är på väg mot en ö i nordligaste Norge och sommarens betesmarker. Ingen anar att gränsen till Norge inom ett par år kommer att vara stängd för dem, att de ska tvingas lämna sitt hem, och att kommande generationer ska möta helt andra svårigheter

.Ædnan är gammal nordsamiska och betyder landet, marken och jorden. Eposet ÆDNAN berättar om två samiska familjer, vars öden speglar samernas moderna historia från 1900-talets början till vår tid. Skärva för skärva växer ett känslomässigt landskap fram, samtidigt som familjernas liv flätas samman med Sveriges koloniala politik.Men kolten stårberedd–För varje ny årsringska den kämpaför varje knäcktsläktledska den vittnaoch minnas.

Vacker prosalyrik som verkligen berörde mig. Jag förstår att den fick Augustpriset 2018, men jag förstår också att den kan vara svår att läsa. Det gäller att komma in i den och det hade jag som tur var inga problem med. Boken fick fem stjärnor på Goodreads och författaren heter Linnea Axelsson.

 

One thought on “Aednan

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *