Natten

Elie var 11 år när andra världskriget bröt ut. Ett par år senare tvingades han och hans familj från sitt hem, innan de tillfångatogs och transporterades till Auschwitz.

Natten konfronterar läsaren med mänsklighetens vidrigaste sidor, och den katastrof som kan bli resultatet av att makten hamnar i fel händer. På smärtsamt återhållsam prosa beskriver Elie Eiesel nazisternas hänsynslösa övergrepp och den fruktansvärda vardagen i koncentrationsläger.

En så viktig bok som alla borde läsa. Hur en kan normalisera övergrepp och förföljelse för att en inte vill inse hur hemskt och farligt det är. När en inte tror att det kan bli värre men det ändå blir det. Det påminner om hur rasism normaliseras över hela världen och hur rasistiska och nazistiska partier får mer och mer makt över hela världen. Har vi redan glömt vad som hände?

Själva beskrivningarna av koncentrationslägren och författarens upplevelser är fruktansvärda.

Författaren Elie Wiesel (1928-2016) överlevde förintelsen och dedikerade resten av sitt liv åt att arbeta mot våld, förtryck och rasism. Han skrev över 40 böcker. Natten är den mest kända och den gavs ursprungligen ut 1956 på jiddish.
Elie Wiesel har tilldelats Nobels fredspris, Wallenbergmedaljen, Frihetsmedaljen, American Academy of arts and Letters, Franska hederslegionen, Rumänska Stjärnans order och Brittiska Imperieorden.

Jag gav boken fyra stjärnor på Goodreads.

Tack till Bookmark förlag för recensionsexemplaret!

 

One thought on “Natten

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *