The Nickel Boys

När medborgarrättsrörelsen når den svarta enklaven Frenchtown, tar den unge Elwood orden från Martin Luther King till sitt hjärta: Han är lika bra som någon annan. Elwood drömmer om att bli lärare, men ett oskyldigt misstag leder till att han skickas till uppfostringsanstalten Nickel-akademin, för att bli en ”hedervärd och ärlig man”. I realiteten är det en grotesk tortyrkammare där pojkarna misshandlas och utnyttjas. För att överleva söker Elwood tröst i Dr Kings ord. Hans vän Turner tycker att Elwood är naiv, att världen är ond, och att det enda sättet att överleva är genom rävspel och list. Motsättningen mellan Elwoods idealism och Turners cynism leder fram till ett beslut vars efterverkningar blir kännbara i decennier efteråt.

Den här boken var så otroligt bra! Jag tycker verkligen om författaren Colson Whiteheads sätt att skriva. Boken är till viss del baserad på verkliga händleser och en uppfostringsanstalt som hette The Florida School for Boys eller The Arthur G Dozier School for Boys. Fruktansvärda brott som begicks mot pojkarna som var inspärrade där. Framför allt mot de svarta eller färgade pojkarna.

Boken fick fem stjärnor på Goodreads. Jag har tidigare läst Te Underground Railroad av författaren och vill läsa mer av Colson Whitehead.

One thought on “The Nickel Boys

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *