Slay

Den sjuttonåriga Kiera Johnson är en toppstudent, hjälper andra elever med matte och en av få svarta studenter på Jefferson Acedemy. Ofta förväntas hon representera alla svarta och hennes vänner kan ibland ställa riktigt puckade frågor.  Men  på fritiden är hon en spelutvecklare som skapat det hemliga online rollspelet Slay där  hundratusentals svarta gamers duellerar mot och med varandra. Det enda sättet att få tillgång till spelet är om du blivit rekommenderad av en annan spelare och du är svart.
Ingen i Kieras närhet vet att det är hon som skapat spelet. Inte ens hennes pojkvän Malcolm som anser att att spel är ansvariga för the ”downfall of the Black man.”
Men så blir en tonåring i Kansas citry mördad på grund av en dispyt i Slay. Media  vinklar allt så att Slay framstår som en rasistisk och ekluderande samlingsplats för ungdomsvärstingar och kriminella . Dessutom infiltrerar ett ”troll” spelet och hotar att stämma Kiera för omvänd rasism.
Det är en intressant bok som tar upp hur det är att vara en minoritet i majoriteten (på Kieras skola). Kiera pressas också av sin pojkvän Malcolm som anser att hon inte är svart nog. Att hon inte beter sig på rätt sätt. Han är väldigt tydlig med att han anser att svarta kvinnor ska vara tillsammans med svarta män annars har de sålt ut sig.
Han har väldigt kontrollerande tendeser mot Kiera och det är riktigt otäckt.
Det är lite väl osannolikt att en high school elev skulle kunna skapa ett så avancerat spel som Slay och ändå vara bäst i alla ämnen, ha en pojkvän som hon umgås väldigt mycket med och föräldrar som ändå verkar hålla hårt på att hon ska vara med på middagar och familjehögtider. Hur hittar hon tiden till spelet? Det är ju inte bara det att hon spelar, hon har ju skapat och utvecklar hela tiden spelet.
Jag gav boken tre stjärnor på Goodreads och lyssnade på boken genom Storytel. Kanske hade jag tyckt mer om boken om jag läst den. Författaren heter Brittney Morris och detta är hennes debut.
 

One thought on “Slay

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *