Pow Wow

En nykter Jacquie Red Feather försöker hitta tillbaka till familjen hon lämnat bakom sig. Det är därför hon är där. Edwin letar efter sin riktiga pappa. Opal Viola Victoria Bear Shield är där för att se den unge Orvil dansa. Han har lärt sig traditionell indiandans på YouTube och ska uppträda offentligt för första gången. De är alla där för Big Oakland Powwows festligheter. De kommer att få uppleva gemenskap och heliga traditioner. Men också förlust, uppoffring och hjältemod.

Jag har alltid varit väldigt intresserad av amerikas ursprungsbefolkning och har läst många faktaböcker om deras historia. Tyvärr har de flesta av dem varit skrivna av vita.  Pow wow är ingen faktabok, men författaren Tommy Orange tar upp hur ”indianer” har behandlats och fortfarade behandlas i USA. Tommy Orange är medlem i Cheyenne och Arapaho Tribes of Oklahoma.

I Pow wow får vi följa olika personer och till en början är det lite rörigt eftersom personen vi följer byts ut i varje kapitel. Som tur är återkommer karaktärerna igen och jag börjar få ihop bilden. Allt och alla hänger ihop. Det är en hjärtskärande historia.Så många som blivit skadade av historien och alla fördomar som fortfarande finns.
Vi vet att något hemskt ska hända under the Pow Wow och det känns väldigt olycksbådande. Tommy Orange är en skicklig författare. Detta är hans debutroman.
Jag gav boken fyra stjärnor på Goodreads. Kanske kommer jag höja det till fem.

Jag vill gärna läsa mer av författaren.

2 thoughts on “Pow Wow

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *