Legenden om Sally Jones

Legenden om Sally Jones är en berättelse om längtan, hopp och grymma svek. Historien börjar djupt inne i den afrikanska regnskogen, där tjuvjägare tar en gorillaunge till fånga. Hon får namnet Sally Jones och smugglas till Europa på ett ångfartyg. I Istanbuls basar säljs Sally Jones till den mystiska Frau Schultz, som lär upp henne till en mästerlig juveltjuv. Och plötsligt är Sally Jones jagad av Istanbulpolisens skarpaste hjärna, kriminalkommissarie Xavier Buda…

Märkliga öden för så småningom Sally Jones ut på världshaven och dramatiska äventyr i fjärran hamnstäder som Port Said, Singapore, San Francisco och New York.

En otroligt fin och gripande historia med fantastiska illustrationer. Riktig misär läsning till större delen om gorillan Sally Jones som egentligen bara var riktigt lycklig när hon levde i frihet med sin mamma. Men sedan sker tragedi på tragedi.
Det är inte precis en realistisk bok utan Sally Jones är väldigt  mänsklig i det att hon lär sig bli en juveltjuv, lär sig läsa och en massa annat.
Boken är så bra att jag läste ut den i ett svep trots att jag var så otroligt trött. Det är en riktigt kort bok med bara 107 sidor.

Boken fick fyra stjärnor på Goodreads. Författaren heter Jakob Wegelius och det är också  han som gjort alla illustrationer.

Jag kommer att läsa Mördarens apa och Den falska rosen som är fortsättningen på serien.
Boken tilldelades Augustpriset 2008 för Årets svenska barn- och ungdomsbok.

 

One thought on “Legenden om Sally Jones

  1. […] Legenden om Sally Jones (Sally Jones #1)- Jakob Wegelius (2008) 10/12 107s (bibliotek) […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *