Jul i krinolin

December 1870: Den unga fattiga Lovisa Lind ska snart emigrera till Amerika, men först ska hon hjälpa till med konfekten på baron von Drevers spektakulära vinterbal. Förfärat märker hon att den vresige änklingen får hennes frusna hjärta att tina, och attraktionen verkar ömsesidig fastän hon bara är karamellkokerska.
Över godsets mörka korridorer svävar både något romantiskt, något sorgset och något kusligt. Medan snön yr och kylan kopplar ett järngrepp om bygden dras Lovisa in i en hisnande karusell av alltmer mystiska hemligheter och omöjlig förälskelse.

Jag har älskat Amanda Hellbergs tidigare böcker som alla har någon form av övernaturligt tema. Det finns här också, och det är det som jag tycker bäst om i boken. Den krypande, obehagliga gotiska (?) skräckstämningen.

Huvudpersonerna Lovisa Lind och baronen Valdemar von Drever är lätta att tycka om och jag vill veta mer om dem. Det finns också en massa färgstarka karaktärer som Fru Brask och hennes mamma, Lovisas vän Beata och tjänarna godset Mollberga. Det är nästan för många karaktärer. Ibland går handlingen lite väl fort fram. Boken kunde gärna ha varit längre eller delats upp i fler böcker med mer plats för alla händelser och karaktärer.

Jag gav boken tre stjärnor på Goodreads. Jag växlade mellan att läsa och lyssna på boken. Julia Dufvenius var uppläsare.

Amanda Hellbergs tidigare böcker heter:

  • Styggelse
  • Döden på en blek häst
  • Tistelblomman
  • Jag väntar under mossan
  • Snögloben

One thought on “Jul i krinolin

  1. […] Jul i krinolin – Amanda Hellberg (2020) 6-8/12  343s (egen) […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.