Herrarna satte oss hit

Herrarna satte oss hit : om tvångsförflyttningarna i Sverige

För hundra år sedan inleddes tvångsförflyttningarna av renskötande samer i Sverige. Myndigheterna kallar lösningen för en dislokation, men på samiska föds ett eget ord; Bággojohtin, tvångsförflyttning. De första som tvingas iväg lämnar sina hem i tron att de ska få komma tillbaka.

Bakgrunden är att Norge har blivit en egen nation. Att människor flyttar över gränsen med renar är ett rött skynke för den norska staten som vill ha markerna för sina landsmän. 1919 kommer Sverige och Norge överens om att begränsa hur mycket ren som får flytta över gränsen och i och med det inleds tvångsförflyttningarna av ett stort antal renskötande familjer. Det blir också inledningen på ett mörkt kapitel i Sveriges historia.

En viktig, sorglig och hjärtskärande skildring av samernas tvångsförflyttning. Något som borde vara mer allmänt känt och läras ut på historielektionerna.
Jag tycker det är synd att inte alla dikter och jojkar är översatta till svenska.

Jag läste boken på iPaden samtidigt som jag lyssnade på den uppläst av författaren Elin Anna Labba själv. Tyvärr var det inga bilder med i e-boken som det verkar vara i den fysiska boken. Måste kolla upp det.

Jag gjorde en omläsning av boken i juli och hade då köpt den inbundna boken så jag kunde se alla bilder och dokument.

Boken har vann Augustpriset 2020 för Årets svenska fackbok. Den fick fyra stjärnor på Goodreads. Vid omläsningen fick den fem stjärnor på Goodreads.

 

2 thoughts on “Herrarna satte oss hit

  1. […] Herrarna satte oss hit: Om tvångsförflyttningarna i Sverige – Elin Anna Labba (2020) 21/3 190s (Storytel) ♥ […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *