Ett jävla solsken: En biografi om Ester Blenda Nordström

Den norm- och banbrytande journalisten som wallraffade långt innan begreppet var uppfunnet

Hon var den ostyriga pojkflickan som skickades hemifrån för att bli snäll och foglig. Men Ester Blenda Nordström lät sig aldrig tämjas.

Som Sveriges första undersökande reporter gjorde hon det ingen annan vågade. Under falsk identitet slet hon som piga på en bondgård, hon levde ett halvår med samer i Lapplands piskande snöstormar och reste som tredjeklasspassagerare med fattiga emigranter till Amerika. Hon räddade hela byar från svältdöden under finska inbördeskriget och deltog i en flera år lång expedition till ett farligt vulkanområde i Sibirien. De banbrytande reportage som hon tog med sig hem förändrade den svenska journalistiken.

Ester Blenda Nordström var en av sin tids pionjärer och stjärnor. Hyllad, beundrad och vän med personer som Anders Zorn, Evert Taube och Elin Wägner. Hon körde motorcykel, rökte pipa och trotsade alla normer som begränsade kvinnors liv i början av 1900-talet.

Men så plötsligt tystnade hennes starka röst. De spektakulära äventyren och kampen för ett liv på egna villkor visade sig ha ett högt pris.

Jag hade inte ens hört talas om Ester Blenda Nordström innan boken kom. Den var jätte intressant, engagerande och hjärtskärande att läsa på så många  olika sätt.
Jag förstår verkligen att boken och författaren Fatima Bremmer tilldelades Augustpriset för årets fackbok 2017.

Jag började med att lyssna på boken under en promenad  (Marie Richardson läste den)men läste sedan resten i den fysiska boken. Boken fick fem stjärnor på Goodreads. Läs den!

One thought on “Ett jävla solsken: En biografi om Ester Blenda Nordström

  1. […] Ett jävla solsken – Fatima Bremmer (2017) 22-23/7 381s (egen) ♥ […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *