Himlabrand

Ántes liv har präglats av de samiska traditionerna. För honom är det självklart att han, som familjens enda barn, ska fortsätta arbetet med renarna. Men plötsligt finns det något annat där, något som pockar och drar. Känslorna för bästa kompisen Erik har utvecklats till något större. Men vad skulle alla andra säga om de visste? Föräldrarna, släktingarna, klasskompisarna? Går renskötarlivet att kombinera med det liv Ánte vill ha? Och Erik, vad känner han?

En väldigt välskriven bok som tar upp känslor, samisk kultur, ungdomskärlek och så mycket mer. För Ánte är hans samiska kultur något som är mycket viktigt. Han vill ägna sig åt renskötsel men märker samtidigt att många i hans närhet är väldigt homofobiska. Till och med hans pappa.
Jag tyckte om att  hur Ánte hittar en gammal bok om hur samer undersöktes av det rasbiologiska institutet och hur han upptäcker sina egna förfäder där. Det gav boken ännu mer djup.

Boken nominerades till Augustpriset 2021. Författaren heter Moa Backe Åstot och hon är själv renägande same. Jag läser gärna mer av författaren. Himlabrand fick fyra stjärnor på Goodreads.

 

One thought on “Himlabrand

  1. […] Himlabrand – Moa Backe Åstot (2021) 9/4 205s (Storytel) ♥ […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *