Yani

Aina och fritidsgårdar är som olycklig kärlek. Aina älskar att vara på fritidsgården och fritidsgården hatar aina. Förra veckan kom de när vi spelade pingis och frågade hur det gick. Vi sa att det gick bra för vi spelade förebyggande. Inte ens Sebbe kunde hålla sig för skratt.
Wahida gick fram till polishuno och sa: ”Är det inte sjukt att vi känner oss mindre trygga när ni är härän när ni inte är här?”
Caspian och Khaled skrek: ”BARS!”
”Vår president har talat”, sa Amir.
Grabbarna som annars jiddrade med henne på heltid plus övertid backade Wahida, som om hon var deeras enda syster.

Rayan, Caspian och Amir har hängt ihop sen i fyran. Nu går de i nian och ska egentligen bara behöva tänka på att välja vilket gymnasium de ska söka in på. Men så får Amir veta att han ska utvisas till Irak.
Rayan, Amir och de andra eleverna i klassen gör allt de kan för att stoppa utvisningen. De startar namninsamlingar och ett instagramkonto.

Samtidigt försöker de ha någon sorts normalitet och samlar pengar till skolresan. Det är Rayan som är vår berättare. Han pratar ofta med sin döda mamma och bor med sin pappa. Hans syster pluggar till sjuksköterska i Umeå men kommer hem så ofta som möjligt.

Rayan blir mer och mer intresserad av Wahida som går i hans klass. Hon startar ständigt feministiska debatter i klassrummet och vägrar att ge sig.
Så sker ännu en skottlossning med dödlig utgång i deras område och den här gången drabbar det klassen personligt när en storebror dör.

Jag lyssnade på boken genom Storytel och det var Magdi Saleh som var inläsare. Boken innehåller mycket slang men det fungerar bra ändå. Jag tycker att jag förstår det mesta, resten kan en ju googla.
Boken är både rolig, sorglig och tänkvärd.

Författaren heter Nora Khalil och boken har blivit nominerad till  Augustpriset för Årets barn- och ungdomsbok 2022.
Jag gav den fyra stjärnor i betyg.
Författaren kommer till Gävlit i november.

One thought on “Yani

  1. […] Yani – Nora Khalil (2022) 30-31/10 198s (bibliotek & Storytel) […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *