Fem kvinnor som förändrade världen

 

Fem kvinnor som förändrade världen fångar tidsandan när 1800-talet övergick i 1900-tal. Här möter vi femm kvinnor som var pionjärer inom olika områden, men som förenas genom självstädnigt tänkande och gripande levnadsöden. Porträtten genomsyras av den individualismen som var kärnan i dessa kvinnors existens.
Sarah Bernhardt (1844-1923) – den första äkta världsstjärnan i underhållningsbranschen. Under första världskriget ordnar hon en egen ambulansservice i Paris och tigger ihop förnödenheter till de lidande. Hennes karriär tog fart redan på 1860-talet och hennes karisma når snart den europiska publiken och hon dyrkas till slut över hela världen.Gertrude Bell (1868-1926) föds in i en välbärgad familj där flickor betraktas som något harmlöst dekorativt. Men Bell blir den första engelska kvinna som tar examen i modern historia vid Oxford och öppnar så småningom ett arkeologiskt museum i Bagdad.

Coco Chanel (1883-1971) har ett fenomenalt sinne för kläder, dofter och affärer. Hon är en pionjär när det gäller att inse vikten av PR och exklusiva nätverk. Men hon samarbetar också med tyskarna under andra världskriget och försöker driva igenom en egen plan om förhandlingsfred mellan Churchill och tyskarna.

Agnes von Krusenstjerna (1894-1940) blir tidigt ett »bekymmer» för familjen – hon anses lida av hysteri och dör till slut av en hjärntumör. Dessförinnan har hon tagits upp i den inre kretsen av svenska författare, beundrad och angripen för sina djärva skrifter.

Dorothy Parker(1893-1967) börjar sin karriär som teaterkritiker på Vogue. Hon skriver poesi och manus för Hollywood, reser till inbördeskrigets Spanien och umgås med Ernest Hemingway och Scott Fitzgerald.

Jag kände till några av kvinnorna men visste inte så mycket om dem. Jag hade läst en bok av Agnes von Krusenstjerna och kände till ganska mycket om hennes liv. Hon bodde ju i Gävle under några år under uppväxten.
Gertrude Bell kände jag inte till alls och deet är ju hemskt!
Boken var helt okej att lyssna på genom Storytel. En bra introduktion till att lära sig mer om de fem kvinnorna.
Den fick tre stjärnor på Storygraph.

2 thoughts on “Fem kvinnor som förändrade världen

  1. […] Fem kvinnor som förändrade världen – Ulla-Britta Ramklint (2008) 15-19/5 265s (Storytel) […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *