Den siste vite mannen

”En morgon vaknade Anders, en vit man, och upptäckte att han hade blivit mörkt och omisskännligt brun.”

Anders får panik, sjukskriver sig från jobbet på ett gym och isolerar sig i sin lägenhet. På nyheterna dyker det snart upp rapporter om fler fall av över hela landet. Frågorna kring vad det är som sker blir allt mer akuta, inte bara Anders är bekymrad. Är förändringen övergående? Vilka är det som påverkas? Upplopp utbryter när oron inför förändringarna och dess konsekvenser blir allt mer påtagliga i samhället. Samtidigt som en normalitet sakta återgår till Anders liv.

Anders reagerar med ilska när han upptäcker att han är svart. Han sjukskriver sig och försöker dölja sig när han ska ut och handla. När han väl går ut igen och reagerar hans chef med att säga att han skulle ha tagit livet av sig om det hände honom.

Mohsin Hamid  är skicklig på att med ett enkelt språk formulera och bearbeta tidens svåraste frågor. Han gör det på få sidor men de innehåller så mycket.  När de första vita människorna ändrar färg upplever de verkligen rasismen som de kanske aldrig reflekterat över förut.

Jag har tidigare läst Den ofrivillige fundamentalisten av författaren och har Exit West oläst i hyllan. Boken fick fyra stjärnor på Storygraph.

One thought on “Den siste vite mannen

  1. […] Den siste vite mannen – Mohsin Hamid (2023) 6-7/9  159s (bibliotek) […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *