Tisdagstrion: Uppväxtskildringar

Den här veckan är temat för tisdagstrion: ”Uppväxtskildringar

Tolka temat på valfritt sätt, tipsa om tre böcker och lämna en länk hos Ugglan & Boken så att vi kan klicka oss
runt och ta del av varandras tips.

 1. Demon Copperhead – Barbara Kingsolver Demon Copperhead: a boy born to a teenaged single mother in a single-wide trailer, with no assets beyond his dead father’s good looks and copper-colored hair, a caustic wit, and a fierce talent for survival. Demon befriends us on this, his journey through the modern perils of foster care, child labor, derelict schools, athletic success, addiction, disastrous loves, and crushing losses. Through all of it, he reckons with his own invisibility in a popular culture where even the superheroes have abandoned rural people in favor of cities.
 2. Under magnoliaträden – T.I. Lowe Austin har knappt hunnit fylla fjorton år när hennes mamma oväntat dör i barnsäng. Hon lämnas kvar att ensam ta hand om sina sex syskon och sin pappa, som hon gör sitt bästa för att hindra från att dras ned i det mörker han så ofta hamnar i. Ansvaret att hålla ihop familjen och driva deras tobaksfarm vilar tungt på Austins axlar.
 3. Ingenbarnsland – Eija Hetekivi Olsson Miira är inte som de andra tjejerna i finneklassen. Hon väjer inte för konflikter, vägrar låta någon bestämma över sig och väljer särskild matte när de andra väljer allmän. Hon tänker inte bli trappstädare, utan statsminister eller hjärnkirurg. Miira är född i Sverige. Trots det ses hon som invandrare och måste läsa svenska som andraspråk i skolan.

6 thoughts on “Tisdagstrion: Uppväxtskildringar

 1. Monika skriver:

  Känner bara till Eija Hetekivi Olssons bok, som har legat på min vill-läsa-lista ganska länge nu.

 2. Eija Hetekivi Olsson vill jag läsa, tack för påminnelse.

 3. Robert W skriver:

  Inget som jag läst. Finns Under magnolieträden som film? Jag tycker jag känner igen titeln.

 4. A Room of my own skriver:

  känner igen första författaren och andra titeln. Hetekivi har jag läst. mycket bra

 5. Mösstanten skriver:

  Kul att du också har med Ingenbarnsland. Bra bok.

 6. Ugglanoboken skriver:

  Demon Copperhead har jag också spanat in, men inte läst ännu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *