Mordet på Ekenäs

Den en gång i tiden ståtliga gården Ekenäs har stått obebodd i 14 år när familjen Ahlgren flyttar dit våren 1898. Grosshandlaren Wilhelm Ahlgren drömmer stort. Nu ska familjen få den framstående plats som de tidigare förvägrats i societetsstaden Karlstads uppburna kretsar. Här ska såväl han som hustrun Sophia och de två döttrarna Maria och Helena ta plats i samhällets översta skikt, så det gäller att både visa sig välbärgad och framgångsrik, och att ta för sig.

På nyårsaftonen, efter kvällens flerrättersmiddag, känner sig grosshandlaren plötsligt dålig och går tidigt till sängs. Men nästa morgon är han ännu sämre. Läkaren som tillkallas säger först inget om sina misstankar, men för honom pekar symptomen mot förgiftning – av arsenik.

Vi vet alltså redan från början att godshandlaren kommer att bli mördad, men det händer inte förrän halva boken.
Det är inte bara godsägaren och hans familj vi får följa utan också deras tjänstefolk. Alla är misstänkta från början. Alfred på Åsen är fjärdinsman och har uppdrag att bistå länsman Nathanael Efraimsson i hans utredning. Men länsman är en idiot och har förutfattade meningar så fel man håller på att dömas.

Boken är lättläst och ganska underhållande. Robert Warholm är författaren och jag läste den genom Storytel.
Den fick tre stjärnor på Strorygraph.

2 thoughts on “Mordet på Ekenäs

  1. […] Mordet på Ekenäs (Frykebodamorden #3) – Robert Warholm (2024) 25-27/4  256s (Storytel) […]

  2. […] Mordet på Ekenäs (Frykebodamorden #3) – Robert Warholm […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *