Skolbibliotek nu!

 

Ökad läsförmåga, förbättrade studieresultat, tryggare miljöoch långsiktig framgång för eleverna – att satsa på skolbiblioteket är en av de smartaste investeringar du kan göra som skolledare!
Det upptäckte rektorn Linnea Lindquist på Hammarkullsskolan i Göteborg och anställde en fackutbildad bibliotekarie för att stärka elevernas läsförmåga.
I Skolbibliotek nu! berättar hon och skolbibliotekarien Jonna Bruce om hur du får skolbibblan att gå från ett rum med böcker till en pedagogisk funktion som gynnar hela skolan.

I september 2023 presenterade regeringen sin lässatsning som innebär att många skolor nu kommer att behöva ställa om. Skolbibliotek nu! Skolbibliotek som pedagogisk funktion är en guide för alla de skolledare och bibliotekarier som nu står i startgroparna att starta upp ett skolbibliotek eller för skolor som vill höja kvalitén på sin skolbiblioteksverksamhet. Boken innehåller praktiska tillvägagångssätt på hur rektor leder för en läsande skola och hur du tillsammans med skolbibliotekarie och lärare använder skolbiblioteket för hela skolans bästa.

Det här är en bok som jag önskar att min egen rektor skulle läsa. Oavsett om du är lärare eller skolledare finns det något att ta till sig.

På min skola har vi ”bibliotek” och har nyss ställt iordning det efter flytten. Det finns många nya böcker som vi själva har fått plasta in och stämpla. Vi har inget utlåningssystem och ingen personal har ett speciellt biblioteksansvar.
Vi har heller inte fått någon hjälp av en skolbibliotekarie om hur vi ska tänka med böckerna, var de ska placeras och hur de ska organiseras. Nu har vi bara ställt upp dem efter eget huvud.

Boken var kort, lättläst och full med tips. Den fick fyra stjärnor på Storygraph. Jag lånade boken från biblioteket.

2 thoughts on “Skolbibliotek nu!

  1. […] Skolbibliotek nu! – Linnea Lindquist & Jonna Bruce (2024) 27/4 116s (bibliotek) […]

  2. […] Skolbibliotek nu! – Linnea Lindquist & Jonna Bruce […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *