I vargars följe

Eftersom vargen är mitt favoritdjur så  brukar jag automatiskt plocka på mig böcker som har ordet varg i titeln.  På så vis ha jag hittat pärlor som: Dansar med vargar, I vargars närhet, Varghunden, VargLarsen m.m. Och nu I vargars följe av Stef Penney. På baksidan står:

”Vad döljer sig i skogens djupa mörker= Kanada 1867: När vintern tar ett fastare grepp om den isolerade bosättningen Dove River i norra Kanada hittas en man brutalt mördad och skalperad. Spår från den döde mannens stuga leder norrut mot skogen och tundran. Mordet väcker uppståndelse i det  annars så lugna och lite sömniga nybyggarsamhället. Gamla konflikter får nytt liv och väl dolda hemligheter kommer till ytan. Mordmisstankar riktas mot en 17-årig pojke som försvunnit i samband med dådet, och två män ger sig ut i det frusna landskapet för att söka efter honom. Men pojkens mamma är övertygad om sonens oskuld och när hon får en chans att följa efter, trotsar hon sin rädsla för de öppna vidderna och beger sig ut på sitt livs svåraste vandring för att rentvå sin son.”

Det här är författarens romandebut. Originaltiteln är The tenderness of wolves. Hon vann the Costa Book of the Year Award för denna bok 2006. Så den har några år på nacken.

Den 17-årigen Francis blev adopterad av sina föräldrar vid 5 års ålder. Han var då klädd i flick-kläder så fadern hade trott att han var en flicka. Francis är en mycket reserverad pojke som varken står sina föräldrar nära eller verkar ha några vänner. Men i mitten av boken får man reda på varför han drar sig undan. Hans mamma har suttit på dårhus hemma i England och var då beroende av laudunum(en drog).Hon är sorgsen och konstigt avstängd.  Och fadern verkar ha ett hat mot Francis och är likgiltig inför sin hustru. När hon försöker följa efter sin försvunna son har hon ett indianskt halvblod vid namn William Parker med sig. Han verkar grym och farlig, men visar sig vara något helt annat.
Det är också intressant med de två systrarna som försvann spårlöst för 15 år sedan. Modern och fadern dog av sorg. Men lever flickorna än? Man misstänkte att de blev bortrövade av indianer.

Naturbeskrivningarna i boken är otroliga. Jag  riktigt känner kylan, tystnaden, vargarnas ylanden trots att jag sitter i värmen på balkongen mitt i staden. Mordet blir uppklarat tillslut, men då har ännu fler tragiska händelser hänt. Man kan nästan säga att detta är en deckare på ett sätt. En bra sådan. Jag kommer att  läsa Stef Penneys nästa bok. Den här har tydligen filmatiserats under hösten 2009 av regissören till Den andra systern Boleyn. Men jag ser nu att den inte ens verkar vara påbörjad..

Läs boken om ni kommer över den. Det är den värd.

0 thoughts on “I vargars följe

  1. […] I vargars följe – Stef Penney […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *