På andra sidan solen

I like it!

” Viola, hennes man Axel och deras två tonårsdöttar reser ner till Skåne. Det är påsklov och de har fått låna ett hus, inte långt ifrån det hem där Axels mor vårdas.
Vid besöken hos svärmodern lär Viola känna en gammal dam som varit missionär i Kina. Hon berättar om sitt liv och ger Viola några noveller som hon skrivit.
De suggestiva berättelserna blir en tillflykt för Viola under de omtumlande dagarna i det ödsliga huset. Sedan Axel belv sjuk fyra år tidigare har han varit förändrad, och nu förvärras allt. Samtidigt som hon börjar ana sanningen bakom novellerna, inser Viola att hon faktiskt är rädd för sin man.  Vem är han egentligen? Och älskar hon honom fortfarande?”

Boken är riktigt otäck ibland. Axel är så otäck. Det är som om han blivit psykiskt sjuk. Tydligen har han alltid varit mycket dominant, men förr har Viola tagit ner honom  på jorden igen. Men sen han blev sjuk så har hon låtit honom komma undan med mer och mer. Han förolämpar henne och frå henne att tvivla på sig själv. Han är en typisk person som behöver ha motstånd annars tar han över. Det är bara en tidsfråga innan det blir fråga om fysisk misshandel. Axel är ju inte en ond människa men han har växt upp i en inte allt för sund familj. Men hur länge kan man skylla på sånt då?
Det värsta i boken är ändåvad han gör med katten. Och nej katten dödas inte eller misshandlas inte, så ni kattälskare kan läsa vidare. Men jag skulle aldrig förlåta karljäveln.

Sen tycker jag mycket om den gamla damen Lea. Vilken stark kvinna. Och jag gillar verkligen de korta novellerna som ska vara skrivna av henne. Jättebra.

Maria Ernestam har tidigare gett ut  Caipirinha med döden, Busters öron, Kleopatras kam, Alltid hos dig, och Min mormors historia  (antologi). Jag har inte läst Alltid hos dig och Min mormors historia..än.  De är reserverade på biblioteket. 🙂

0 thoughts on “På andra sidan solen

  1. […] Andra sidan solen – Maria Ernestam januari 281s […]

  2. och dagarna går skriver:

    Visst är det så att Axel är otäck, det tycker jag också och jag kan inte förstå att hon fortsätter att leva med honom. Alltid hos dig gillar jag, den utspelar sig i mina trakter och det är alltid mysigt att känna till miljöerna i en bok.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *