Otäck bok! På så många olika plan..

   Snygg framsida! Titeln formad som en bloddroppe och bilden av de röda benen och vit skorna. Mycket effektfullt.

Här ligger jag och blöder är skriven av Jenny Jägerfeld. Boken börjar mycket dramatiskt när Maja råkar såga av yttersta toppen av sin vänstertumme med en sticksåg på skulpturlektionen. Det är mycket realistiskt beskrivet och det riktigt kryper i mig när jag läser om det. Usch!!
Nu börjar folk tro att hon har sågat av sig tummen med flit! Att det ska vara någon form av självmutilation p.g.a. att hon inte mår så bra. Men Maja skulle aldrig skada sig själv.
Hennes pappas reaktion på det hela är mycket konstig. Han verka mest tycka att det är besvärligt.  Maja bor ensam med sin pappa som alla tycker är så duktig som tar hand om sin tonåriga dotter. Majas mamma Jana är psykolog och bor ensam i Stockholm. Maja ska vara hos henne under helgen men när hon kommer dit är hon inte där.

Maja tillbringar helgen ensam i Janas (hon säger aldrig mamma) lägenhet och försöker ta reda på vad som hänt hennes mamma.  Hon träffar Justin en bilmekaniker som får henne att glömma försvunna mammor och avsågade tummar.

Maja har full insyn i sin pappa liv efter som hon har listat ut lösenorden till han e-mail och facebook. På pappas mail hittar hon ett mail som inte är menat fört hennes ögon. Ett mail som gör mer ont än att såga av sig tummen..

Jag blir riktigt arg när jag läser boken. Janas beteende får ju sin förklaring, men varför har inte Majas pappa inte brytt sig om att fråga hur Maja haft det med sin mamma under helgerna? Han var ju mycket medveten om dem. Snacka om att blunda för problemen.
Boken är som tur är också riktigt rolig, på ett tragikomiskt sätt..

Författaren har tidigare skrivit Hål i huvudet.

0 thoughts on “Otäck bok! På så många olika plan..

  1. […] Här ligger jag och blöder –  Jenny Jägerfeld juli 252s (bibliotek) […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *