Little House # 2

20130704-114629.jpg

Farmer Boy är Laura Ingalls Wilders andra bok. Nu handlar det inte om familjen Ingalls utan om familjen Wilder. Huvudpersonen är Almanzo Wilder som senare kom att bli Lauras man, men det ligger längre fram i tiden.

Almanzo är den yngsta sonen till en rik farmare (heter det inte jordbrukare?) i staten New York. Han är nästan nio år när boken börjar, hans syster Alice är 10 år, hans syster Eliza Jane är tolv och hans bror Royal är 13 år. Om man jämför familjen Ingalls med familjen Wilder så är familjen Ingalls fattiglappar. Almanzos far har 3 stora ladugårdar en massa hästar, oxar, kor, grisar m.m.

Historien börjar med när syskonen trampar till skolan i den djupa snön. Almanzo får bära matsäckshinken för han är den minsta. Det tycker han är orättvist. Det borde ju vara Royal som är störst och starkast som bär den. Historien om Mr Corse som blir tvungen att använda en oxpiska för att klara av de stora pojkarna i skolan när de tänker misshandla honom så att skolan stängs är riktigt otäck. Tydligen hade de här killarna misshandlat den förr läraren så att han dog av sina skador. Det var inte bättre förr alltså…

Gud vad Almanzo och hans syskon jobbar för att vara så små. Här är det inte frågan om att leka inte. Det får bli på lördagar när de har någon timme över. Annars ska djuren skötas, is sågas, grödor ska sås och skördas.  Alanzo tycker att skolan är onödig. Han kan ju redan läsa och skriva, men pappa talar om för honom att en bonde måste kunna räkna bra också så han måste gå i skolan. Men om det är något viktigare som sker hemma på gården så får ha stanna hemma, som när han ska lära kalvarna Star och Bright (Stjärne och Rölle på svenska) att bära ett ok.

Farmarpojken har såna beskrivningar av mat så att det vattnas i munnen. Det är nog för att Almanzo som en hårt arbetande och växande pojke jämt är hungrig.

Alamzos äldre syster Eliza Jane är  en riktig viktigpetter och vill alltid bestämma över sina syskon. Almanzo irriterar sig väldigt på henne och på att hon alltid ska skvallra för föräldrarna, men när det verkligen gäller så hjälper hon honom.

Almanzo har tur som en tokig ibland som när han ramlar ner i en vak när det är -40 grader  eller när en grillad potatis exploderar och träffar honom på ögat. Men det är roligt också som när de väcker föräldrarna halv 4 på julaftonsmorgon när de öppnar julklapparna eller när Amanzo vinner första pris för sin pumpa på marknaden eller när de är ensamma hemma och gör slut på allt det vita sockret när de gör glass.

Almanzo kommer att dyka upp igen i By the Shores of Silver Lake.

 

0 thoughts on “Little House # 2

  1. […] Farmer Boy – Laura Ingalls Wilder 2-3/7  372s (egen)♥ […]

  2. […] Farmer Boy – Laura Ingalls Wilder […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *