Mycket bättre

IMG_4263[1]

Myran utsätts för en gruppvåldtäkt efter skolavslutningen av två av sina klasskompisar. Iskallt, grymt. För Myran blir året som följer värre än hon någonsin kunde tänka sig. Rädslan, polisförhören, rättegången. Hur ska hon kunna leva vidare som vanligt? Och hur ska hon kunna komma tillbaka till skolan där alla vet vad som har hänt?

Trots att boken är så kort lyckas författaren med att beskriva det som händer Myran innan, under och efter våldtäkten. Den ger en bra beskrivning på vad som händer när man undersöks efter en våldtäkt och hur polisen jobbar.  Det är riktigt obehagligt när de beskriver skadorna hon fått av våldtäkten.

Myran får det hemskt jobbigt i skolan när den börjar igen. Många tycker att hon får skylla sig själv. Hon var ju full, hade kort kjol och följde med två killkompisar hem. Det riktigt otäcka är att folk på riktigt resonerar så. Såg en tråd på flashback där en kille skrivit: Om en tjej har kort kjol som slutar strax nedanför musen och en tajt tröja som smiter åt kring tuttarna så får hon skylla sig själv!  Vad fan! Kan man inte behärska sig som kille så får man för fan låsa in sig i ett källarförråd eller skära bort en viss del av sin anatomi. Jag köper inte det där med att inte kunna behärska sig. I såfall skulle det ju vara en massa våldtäkter på stränderna när tjejer går i bikini eller på nudiststränderna. Men så är det väl inte? Nej just det!

Boken är mycket lättläst och det är ju bra. Då kanske fler ungdomar läser den. Det är en bok om ett viktigt ämne och kan mycket väl användas i skolundervisningen med lite äldre elever. Bra bok att diskutera kring.

Jag var ju lite trött på författaren Christina Wahldén men gav henne en ny chans. Det är jag glad för. Men Kort kjol är hennes debutroman. Time Will Tell om det blir några fler böcker lästa som är skrivna av Christina Wahldén. Hon skriver ju engagerande böcker som behandlar viktiga ämnen. Men ibland blir det lite för enkelt språk och lite för enkel handling. Det blir för svart/vitt.

 

0 thoughts on “Mycket bättre

  1. […] Kort kjol – Kristina Wahlden 18/10  144s (bibliotek) […]

  2. enligt O skriver:

    Den här använde jag under många år i undervisningen och de funkade bra.

  3. […] Kort kjol – Kristina Wahlden  […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *