Ljuset vi inte ser

IMG_1416[1]

Den franska flickan Marie-Laure har nyligen blivit blind och kan bara tolka krigets fasor genom ljud, dofter och beröring.
I Tyskland drömmer barnhemspojken Werner om att bli radiotekniker, men kan bara undslippa ett hårt liv i kolgruvan genom Hitlerjugend.
När Marie-Laure flyr det ockuperade Paris och Werner skickas på ett hemligt uppdrag förenas deras öden i Saint-Malo en stad som kommer att totalförstöras av kriget.

Jag började läsa den här boken utan att veta något mer än att den utspelar sig under andra världskriget. Jag hade hört en massa booktubers säga att det var deras favoritbok och så vann den ju Pulitzer Priset 2015.

Jag kan bara säga att jag förstår att den vann. En riktigt välskriven bok som skildrar krigets fasor och framförallt att allt inte är så svart eller vitt. Det är inte så lätt att se vem som är god eller ond egentligen. Den handlar väl egentligen också om två unga männskors uppväxt under kriget. Två unga människor som är på olika sidor i kriget men som har mycket gemensamt.

Beskrivningarna av hur Marie-Laure upplever kriget som en ung blind flicka är gastkarmande. Jag älskade hur hennes pappa kämpade för att hon skulle kunna klara sig själv. Och hemskheterna som Walter tvingas uthärda och genomföra.

Anthony Doerr har verkligen ett målande språk. Det tar tid att läsa boken eftersom jag verkligen ser allt framför mig. Allt beskrivs så noggrant.

Boken gavs ut 2014 på engelska som All the Light We Cannot See av  författaren Anthony Doerr  som  tidigare skrivit:

  • The Shell Collector (en novellsamling) 2002
  •  About Grace (2004)
  • Four Seasons in Rome ( en memoar) 2007
  • Memory Wall ( en novellsamling) 2010

Så det lär ta ett tag innan vi får något nytt från Doerr. Läs Ljuset vi inte ser om du inte redan gjort det. Den är riktigt, riktigt bra!

Tack till Bookmark förlag för rec.ex.

 

4 thoughts on “Ljuset vi inte ser

  1. […] Ljuset vi inte ser – Anthony Doerr  23-28/1  599s (rec.ex) […]

  2. Lena skriver:

    Har tänkt läsa den boken snart.

  3. […] Ljuset vi inte ser – Anthony Doerr  23-28/1  599s (rec.ex) […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *