En ung nigerian återvänder till hemlandet efter femton år i New York. Lagos är laddat med barndomens minnen men också något främmande, en föraning om våld.
I staden finns människor som en gång betytt mycket för honom och genom en rad möten friläggs djupt personliga histoAnnat ser han med främlingens blick. Här finns >>yahoo yahoo<<, unga män som skickar svindlarmejl till Europa, drömmare, korrumperade poliser och tjuvar. För det här är också en bok om tjuvar.
Om kolonialtidens djupa sår, om laglöshet och en stat som stjäl från sina medborgare.
Boken påminner mycket om författarens andra bok Öppen stad eller Open City. Huvudpersonen är nog densamma men Varje dag är tjuvens dag skrevs före Öppen stad. En får föja huvudpersonen när han rör sig genom Lagos. Han blir många gånger besviken över stadens tillstånd, men det finns ljusa stunder.
Korruptionen är utbredd och boken får mig att tänka på No Longer At Ease av Chinua Achebe. Där handlar det om korruption och att alla tar emot mutor. Den boken skrevs 1960 och den här 2007…
Boken känns som en blandning av självbiografi, reportagebok och skönlitteratur. Det funkar klockrent för mig. Jag lärde mig mer om Nigerias historia om t.ex slavhandeln.
Bokens titel syftar på ett gammalt yoruba-ordspråk ” Varje dag är tjuvens dag, men en dag är ägarens”.
Läs boken! Jag läste den under #DiverseAThon.