Educated

På en gård vid bergets fot i Idaho bor Tara Westover med sina föräldrar och sex syskon. På somrarna hjälper hon sin mamma att koka örter och på vintrarna arbetar hon i sin pappas skrotverkstad. När hon får ett stålrör genom benet, eller när hennes storebrors ben börjar brinna, åker familjen inte till sjukhuset, hennes mamma behandlar såren med örtomslag. Familjen är mormoner och survivalists de lever helt avskärmade från samhället. Tara är 17 år när hon för första gången sätter sin fot i en skola. Hon har aldrig hört talas om Förintelsen, Kennedy, Martin Luther King.

Allt jag fått lära mig är den amerikanska författaren Tara Westovers internationella bästsäljare om en uppväxt där hon lär sig att förbereda sig för domedagen istället för att plugga matte och historia och umgås med andra barn. Hennes storebror blir den som kommer hem med nyheten att det finns en annan värld bortom gården en värld som kan ge henne ett helt annat liv.

Det har hänt så mycket konstigt, hemskt och osannolikt under Taras liv med sin familj. Hon och hennes systrar är hemskt utsatta för henes äldre bror Seans nycker. Han är hemskt våldsam och styr över syskonen med både fysisk och psykisk misshandel och föräldrarna väljer att inte se. Beskrivningarna hur han behandlar sina flickvänner och sin fru är så hemska.

Jag lyssnade på boken genom Storytel och det var Julia Whelan som var uppläsare. Hon var helt suverän som uppläsare. Det var en mycket obehaglig och annorlunda upplevelse att höra om hennes uppväxt ooch familjens tro, Det är skrämmande att människor kan leva undangömda på det här sättet. Att barn inte finns eftersom de inte har fått födelsebevis. Usch vad utsatta barnen och speciellt flickorna blir i en sådan här familj som styr av en psykisk sjuk pappa, en hjärntvättad mamma och en psykopatbror.
Alltså beskrivningarna av mammans örtmediciner och tron på att sjukhus, doktorer och medicin kommer att döad den som använder den är skrämmande. Jag förstår inte hur familjen lyckats att hålla sig vid liv. De är med om för många olyckor och katastrofer.

Boken fick fyra stjärnor på grund av ljudboken.  Boken kommer i svensk översättning som All jag fått lära mig i mars. Läs den då eller läs den på engelska.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *