Innan snön faller

Höstens mörker sänker sig över Säter, den mytomspunna rättspsykiatriska kliniken i Dalarna. Bakom byggnadernas vackra fasader sitter de brottslingar som är för sjuka för att avtjäna sina straff i vanligt fängelse.    

Den nyutexaminerade psykologen Anna Varga har fått en tjänst vid kliniken. Men arbetsglädjen lägger sig snabbt när Anna får hotfulla meddelanden och en patient hittas död. Vad är det som pågår, vilka är de andra och vad finns i rum 55? När hoten mot Anna blir allt grövre är det tydligt att någon eller några inte vill att hon ska gräva djupare i vad som pågår på Säter. Vem kan Anna egentligen lita på? Kommer hon att få reda på sanningen?

Jag lyssnade på boken genom Storytel. Den hade korta kapitel och det var olika personer som berättade vad som hände. Psykologen Anna Varga är huvudpersonen men vi får också lära känna läkaren Lina (som också är Annas vän från när de båda var reseledare) och psykiatrikern Milo.
Milo verkar var guds åva till kvinnorna med tanke på hur alla reagerar på honom. Jag uppfattar det som att han är en sexmissbrukare. Han ligger med medarbetare och tillfredställer sig själv på kontoret.

Jag tyckte i alla fall om boken och gillade uppläsaren Karin Mannerström, men jag varierade mellan att lyssna på 1.5x-2.0x.
Boken hade sin problem som att huvudkaraktärerna, speciellt Anna och Lina, är för godtrogna. Sjäva historien känns också lite väl otrolig, men det kunde jag bortse från. Jag gillade det snabba tempot och att det utspelade sig på Säters rättspsyk. Jag gav boken fyra stjärnor på Goodreads. Nästa bok i serien heter Den ljusaste natten.

Författaren Helena Kubicek Boye är psykolog och har arbetat på Säter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *