Smakebit på søndag: Jonathan Strange & Mr Norrell

På söndagarna är det dags för En smakebit på söndag som  Astrid Therese Betraktninger och Mari på Flukten Fra Virkeligheten turas om att hålla i varannan vecka. Alla delar med sig ett stycke ur den bok en just nu läser. Inga spoilers!

I fredags tog jag bussen hem från jobbet och kom för ovanlighetens skull hem strax efter 15. Jag hann också lämna tillbaka lite böcker på biblioteket och började lyssna på Silverpojken av Kristina Ohlsson.
Sen var jag hem till brorsan, Mya, Theo och Thor. När pojkarna somnat satt vi nere i källaren och kollade på Twilight.

Igår gjorde jag nte så mycket alls. Det blev en hel del läsning av Jonathan Strange & Mr Norrell, lite booktube och så gjorde vi hemlagad pizza. Gött!

Idag ska det tvättas, städas och handlas. Lite läsning borde också hinnas med och lite bloggfix. Idag blev det brunch här hemma. Middagen blir antagligen resterna av gårdagens pizza. Eventuellt blir det träning en tacopaj till imorgon.

Denna veckas smakbit kommer från Jonathan Strange & Mr Norrell av Susanna Clarke. Från sidan 13:

För ett antal år sedan  fanns i staden York ett sällskap bestående av magiker. De träffades var tredje onsdag i varje månad för att läsa högt för varandra ur långa, tråkiga essäer som behandlade den engelska magins historia.
De var gentlemannamagiker, vilket ville säga att de aldrig hade gjort någon människa förnär med magi – givetvis hade de aldrig gjort någon något gott heller. Faktum var, om sanningen ska fram, att inte en enda av dessa magiker någonsin hade yttrat minsta besvärjelse, aldrig fått ett enda löv att dallra med hjälp av trolldom, aldrig fått ett enda dammkorn att ändra kurs eller krökt ettenda hårstrå på någons huvud. Men likväl, detta faktum undantaget, hade de rykte om sig att vara den klokaste och mest magiska församlingen gentlemän i hela Yorkshire.
En ryktbar magiker sade en gång om sitt yrke att dess utövare ”… är tvugna att rådbråka sina hjärnor för att få minsta kunskap att fastna däri; men grälsjukan, den har de en naturlig fallenhet för”, och magikerna i York utgjorde inget undantag därvidlag.

12 thoughts on “Smakebit på søndag: Jonathan Strange & Mr Norrell

 1. Monika skriver:

  Den har jag hört talas om, men jag har nog aldrig känt mig sugen på att läsa den.

 2. låter som en bra helg, tack för smakbiten.

 3. Lottens bokblogg skriver:

  Tycker jag känner igen författarnamnet men blir osäker… tack för smakbiten!

 4. Paula skriver:

  Jag ser att boken fått väldigt många bra recensioner men blir nog avskräckt av att den är väldigt lång och tydligen tar det tid att komma in i boken. Tack för mycket välskrivet o kul smakbit

 5. Sara Pepparkaka skriver:

  Den här har jag tänkt läsa, det kan till och med hända att jag började en gång, men än har det inte blivit av.

 6. Bokdamen skriver:

  Ny bok för mig. Tack för smakbiten!

 7. Åsa skriver:

  Tack för smakbiten! Okänd bok för mig.
  Tacopaj lät gott. 🙂

 8. Boklysten skriver:

  Har sett den boken tidigare på en del bloggar. Tack för smakbiten!

 9. Bokdivisionen skriver:

  Har sett den där boken flimra förbi i flödena men inte förstått vad den handlar om. Magiker alltså!

 10. A ROOM OF MY OWN skriver:

  minns när boken kom. den fick fina rec, man jag läste den aldrig. tack för smakebit och påminnelse. 782 sidor avskräckte väl. tack för smakebit och påminnelse!

 11. Lena skriver:

  Den där boken har jag sett en hel del men inte kommit mig för att läsa. Tack för smakbiten.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *