Jonathan Strange & Mr Norrell

Världen är full av charlataner som påstår sig kunna magiska besvärjelser. Detta var också fallet i det tidiga artonhundratalets London. När så en äkta gentlemannamagiker, Mr Norrell, gav sig tillkänna och dessutom handfast bevisade sin magiska förmåga, blev glädjen stor i hela det engelska riket. Än mer glädjande var det att Mr Norrell till slut gick med på att undervisa en elev, en yngre herre vid namn Jonathan Strange, i magins ädla konst.

Men vem är gentlemannen med tistelfjunshåret? Varför saknade lady Pole ett lillfinger när hon återuppväcktes från de döda? Och vart hade Korpfurstens bok tagit vägen? När Jonathan Strange försöker finna svaret på dessa frågor släps en ondska lös so inte står Lorrd Byron efter. Hur ska denna gemenhet kunna stävjas? Vem kommer att avgå med segern? Blir det den som besitter den största magiska kraften eller den som lierat sig med stenarna, himlen och vattnet?

Jag tyckte verkligen om boken. Den är skriven på ett mycket gammeldags sätt så det känns som en läser en bok från det tidiga 1800-talet. Det är väldigt många beskrivningar och det är ju inte för alla. Jag gillade det. Jag tyckte om Jonathan Strange och hans fru Arabella som är kanske den smartaste aav alla karaktärer.
Det är många karaktärer som vi får följa i boken förutom Jonathan Strange och Mr Norrell. Kanske är det lite för många. Jag glömmer nästan bort vem som är vem.

Fast boken var i alla fall för lång. Det hade inte behövts 772 sidor. Slutet kändes lite rumphugget. Det känns nästan som om det borde ha kommit en fortsättning.

Boken är skriven av Susanna Clarke och den var med på min Hyllvärmare2018 och Hyllvärmare2019. Jag gav boken fyra stjärnor på Goodreads. Den hade fått fem om den hade varit lite kortare (minst 150 sidor).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *