Sugar

Berättelsen tar sin början på Londons gator 1874 där den 19-åriga Sugar lever som prostituerad. Hennes kvickhet, intelligens och ambition gör att hon skiljer sig från sina medsystrar. Hon har ett enda mål och det är att ta sig upp ur rännstenen och in i salongerna. När Sgar sedan träffar gentlemannen William, arvtagare till Rackham parfymerier, är hon nära sina drömmars mål. Väl där börjar hon förstå att samhällets kvinnoförtryck inte bara drabbar kvinnor som befinner sig längst ner  på samhällsstegen. Var det detta hon strävade efter? Har hennes sociala förflyttning verkligen gett henne människovärde?

Det är Sugar som är huvudpersonen men vi följer också hennes älskar William Rackman, hans fru Agnes, Williams bror Henry och Henrys väninna Emmeline Fox. Det är en berättelse som verkligen inte döljer armodet, utsattheten och råheten i dt viktorianska London. Hur lite kvinnor betydde i alla samhällens skick. Det är inte någon av karaktäerna , förutom kanske Emmeline Fox, som en kan tycka om. Alla tänker bara på sig själva av olika anledningar och kliver över lik för att få som de vill.
Det är väldigt detaljerade kroppsbeskrivningar och sexbeskrivningar i boken. En hel del övergrepp är det också.
Jag tyckte ändå om författarens sätt att skriva, men blev väldig besviken på bokens slut.

Boken är skriven av Michel Faber och jag gav boken tre stjärnor på Goodreads. Författaren har också skrivit Boken om märkliga nya saker och en hel hög andra böcker som inte blivit översatta till svenska.

Jag läste boken i Jennys_bokhyllas Mina hyllvrmare 2020-utmaning på instagram. Vi ska läsa böcker av författare vars namn börjar på F.

2 thoughts on “Sugar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *