The Remains of the Day

Romanen om mönsterbutlern Stevens som ger sig iväg i sin husbondes bil på sitt livs första semester har blivit en modern klassiker. Författaren låter med ojämförlig mästerlighet den korrekte butlern ta läsaren med på en resa genom den engelska landsbygden 1956. Och genom sina egna minnen.

Butlern Stevens har gjort attlt för sin arbetsgivare Lord Darlington. Han har haft full tilltro till Lord Darlingstons sätt att sköta allt mellan de två världskrigen. Överklassen har alltid rätt! Så är Stevens uppfostrad.
Det är en tragisk berättelse. Stevens tillåter inte sig själv att njuta av något eller att egentligen leva. Hans uppgift är att ta hand om Lord darlington och Darlington Hall. Men Lord Darlington får mer och mer uttalade nazistiska sympatier.

Mycket berättas i tillbakablickar under Stevens första semesterresa. Han arbetar fortfarande på darlington Hall men nu är det en amerikan Mr Lewis som äger godset. Stevens reser genom den Engelska landsbygden för att träffa den f.d. hushållerskan.

Så tragisk bok, men så välskriven!  Jag gav den fyra stjärnor på Goodreads. Författare är Kazuo Ishiguro som fick Nobelpriset i litteratur 2017. Jag har tidigare läst Never Let Me Go av författaren.

3 thoughts on “The Remains of the Day

  1. Paula skriver:

    Jag har läst Never let me go, men blev inte särskilt förtjust. Kanske provar jag denna vid senare tillfälle. Ha en skön söndag, o du, det är inte barnbarn utan barnbarnsbarn jag ska få i höst, har redan ett o nu två till!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *