Styr din plog över de dödas ben

Det är vinternatt och snön faller tät. Janina Duszejkos hus är ett av få bebodda i den lilla byn på den polska landsbygden. Tidigare arbetade Janina som lärare, numera ägnar hon dagarna åt att översätta William Blake, studera astrologi och se om välbärgade Warszawabors sommarställen. Hon betraktas som en ensling, som föredrar rådjurens och vildsvinens sällskap framför människornas.

Den här natten inträffar den första av en rad allt märkligare händelser i Janinas avlägsna hörn av världen. Grannen Storfot hittas död. Snart följer fler offer. Den lokala polisen famlar, och Janina inser att hon måste ta utredningen i egna händer. Bara hon verkar kunna tyda spåren.

Jag tyckte  om den här väldigt annorlunda boken. Janina är verkligen en speciell människa. Det är svårt att lita på vad hon säger. Men ju mer jag lyssnar desto mer förstår jag varför hon beter sig som hon gör. Jag börjar hålla med henne och anse att folk får skylla sig själv. Vilka hemska människor som ger sig på djur bara för att plåga dem! En sak att vara jägare men det här går över gränsen flera gånger. Författaren är verkligen skicklig på att få mig som läsare på Janinas sida, hur konstigt dte än är. Hon går ju lite väl (mycket( extremt tillväga för att skipa rättvisa.

Boken fick tre stjärnor  på Goodreads. Jag läste boken under The Reading Rush. Författaren heter Olga Tokarczuk som tilldelades Nobelpriset i litteratur 2018.

One thought on “Styr din plog över de dödas ben

  1. […] Styr din plog över de dödas ben – Olga Tokarczuk (2019) 22-24/7 262s (bibliotek) […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *