Smakebit på søndag: Mannen i skogen

På söndagarna är det dags för En smakebit på söndag som  Astrid Therese Betraktninger och Mari på Flukten Fra Virkeligheten turas om att hålla i varannan vecka. Alla delar med sig ett stycke ur den bok en just nu läser. Inga spoilers!

Så var det dags för den första Smakbiten 2021. Jag har faktiskt bara läst en bok sedan årets början och det var Gropen av Emma Adbåge. Jag har deltagit i Nyårssprinten20 och där var en av utmaningarna att läsa en bok med illustrationer.

Jag har läst så mycket kring jul och fram till nyår så jag blev lite mätt. Inte direkt en lässvacka utan mer en läsmättnad. Istället har jag kollat på Booktube och fixat med blogginlägg om 2020:s läsning och planerna för 2021.

Jag har hunnit städa undan det mesta av julen men några ljusstakar, stjärnor och julgranen är kvar än. De lyser ju så fint. Det är fortfarande några lediga dagar kvar eftersom jag inte börjar jobba förrän på torsdag.

Denna veckas smakbit kommer från Mannen i skogen – En biografi över Vilhelm Moberg av Jens Liljestrand, från sidan 9:

En meter och åttiotre centimeter.
Så lång var Vilhelm Moberg, enligt inskrivningsboken, när han 1918 mönstrade som soldat. På den tiden  var det ganska respektingivande.
Genomsnittslängden för unga män var runt 1,74, betydligt kortare än idag. Men det går inte att komma ifrån. Han var 1,83, knappast en jätte, bara en dryg tvärhand högre än sina generationskamrater.
Ändå är det här historien om en gigant. Både som död och som levande har Vilhelm Moberg ofta omtalats som en mycket storvuxen man. >En nästan två meter lång karl med huvudet krönt av en ståtlig lejonman, med vakna skarpt blickande ögon under buskiga bryn, djupa fåror i kinderna, haka som en järnplog, händer som släggor.<

En riktig tegelsten på 684 sidor.

6 thoughts on “Smakebit på søndag: Mannen i skogen

 1. Paula skriver:

  Jag blir lite avskräckt av tegelstenar. Jag har ju sett Utvandrarserien på tv, men jag har inte läst någon bok. Jag är dålig på att läsa klassiker, försöker gömma in en och annan bland annan litteratur. Tack för smakbit och god fortsättning på året

  • Cinnamon skriver:

   Jag läste Utvandrarserien i tonåren och älskade den. Jag var bättre på att läsa klassiker när jag var yngre men jag brukar tycka om dem.

 2. Bokdamen skriver:

  Lyssnat på Liljestrand när han berättade om skrivandet av boken, var intressant, har dock inte läst den…..Tack för smakbiten och god fortsättning!

 3. Monika skriver:

  Det är nog en intressant bok att läsa. Han var onekligen en gigant, Vilhelm Moberg.

 4. Robert W skriver:

  Min smakbit är från Pojken från skogen och din från Mannen i skogen. Kul sammanträffande. Tack för smakbiten!

 5. Ingun skriver:

  Takk for tipset om denne biografien. Har for mange år siden lest flere bøker av han.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *