Nämn inte de döda

Greta lämnar Sverige för att bearbeta ett trauma och kommer till Darwin i norra Australien. Men det lugn hon söker uteblir när hon hittar en död kvinna på stranden. Kroppen är svårt sargad och går knappt att identifiera, men snart står det klart att kvinnan tillhörde ursprungsbefolkningen.

Utredningen leds av den bufflige polisen Bluey och hans kollega Jess. Tillsammans följer de ledtrådar och spår i ett samhälle där man förhåller sig fritt till lagen och där människor behandlas långt ifrån lika.

Regnperioden dröjer, luftfuktigheten är outhärdlig och brottsligheten i Darwin ökar. Det är bråttom att finna svaren. Vad hände egentligen kvinnan på stranden? Rör det sig om en krokodilattack, som alla först tror, eller finns det mörka motiv bakom hennes död?

En spännande, otäck bladvändare som inte värjer för svåra frågor som rasism, sexism, och svårt utnyttjande av barn.

Jag tycker om huvudkaraktärerna Bluey, Jerss och Greta. Men jag älskar vallabyn Mango. Hon tar fram det mjuka i Bluey och hjälper till på andra sätt med flickorna på uppfostringsanstalten

Det är för övrigt helt sjukt att barn i Australien är straffmyndiga från och med 10 års ålder. Det hade jag ingen aning om.

Boken fick fyra stjärnor på Goodreads. Jag började läsa uppföljaren Cyklonvarning direkt.

Författaren heter Christina Wahldén. Jag har tidigare läst hennes ungdomsböcker I gryningen tror jag att mamma ska väcka mig, Min systers dotter har många pappor, Fallen flicka, Kort kjol, En varm vinter och Ingen du känner.

 

 

One thought on “Nämn inte de döda

  1. […] Nämn inte de döda (Darwindeckare #1) – Christina Wahldén (2020) 10-17/9 362s (Storytel) ♥ […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *