Tisdagstrion: Afrika

Den här veckan är temat för tisdagstrion ”Afrika”.

Tolka temat på valfritt sätt, tipsa om tre böcker och lämna en länk hos Ugglan & Boken så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips. 

Jag väljer tre böcker av författare från olika delar av Afrika som jag inte läst än. De två första äger jag och den sista har jag sparad i min bokhylla på Storytel:

  1. The First Woman – Jennifer Nansubuga Makumbi Handlar om tonåringen Kirabo som letar efter svar på sina frågor om hennes mamma som hon aldrig lärt känna. Varför valde hon att lämna sin dotter? Hennes sökande får henne att lämna säkerheten och sin framgångsrika ugandiska familj för att istället möta en annan värld av magi, traditioner och legenden om den första kvinnan.
  2. Minoritetsorkestern – Chigozie Obioma  Chinonso, en ung hönsfarmare i 2000-talets Nigeria råkar passera förbi just som en kvinna är på väg att hoppa från en bro. Förskräckt lyckas han övertala henne att låta bli, och snart blir de båda förälskade. Men hennes föräldrar är allt annat än förtjusta över att få en fattig outbildad bondpojke i familjen.
  3. Paradiset –  Abdulrazak Gurnah Tolvårige Yusuf skickas av sina fattiga föräldrar till kusten för att bo hos sin farbror Aziz, en förmögen köpman. Snart går det upp för den oskuldsfulle Yusuf att köpmannen inte alls är Yusufs farbror: i själva verket har han sålts som skuldslav av sin far. Så börjar livets hårda skola för Yusuf. Genom Yusuf får vi uppleva ett Afrika som präglas av stamstrider, vidskeplighet, sjukdomar och barnslaveri, men drömmaren Yusuf får också en skymt av paradisets portar av eld och vatten.

8 thoughts on “Tisdagstrion: Afrika

  1. två nya namn, lånat Gurnah på biblioteket, tack för tips.

  2. Monika skriver:

    Känner bara igen Nobelpristagaren, men har än så länge inte läst något av honom.

  3. A ROOM OF MY OWN skriver:

    har inte läst någon av dina titlar. nobelpristagaren står på läslistan

  4. Lena skriver:

    Minoritetsorkestern har jag läst och den var bra. De andra två verkar också intressanta.

  5. Mösstanten skriver:

    Både Paradiset och Minoritetsorkestern har jag läst. Två mycket bra böcker.

  6. Ugglanoboken skriver:

    Paradiset läser jag just nu, och de andra två blir jag nyfiken på!

  7. C.R.M. Nilsson skriver:

    Jag har hört rykten om att Paradiset ska komma på bokrean, så jag tänkte att jag skulle köpa den då. Jag är lite nyfiken på honom.

  8. Scylla skriver:

    The First Woman har jag aldrig sett förut. Obioma och Gurnah har jag läst, men inte de titlarna. De finns dock på läslistan bägge två.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *