The Clan of the Cave Bear

Grottbjörnens folk, en neanderthalklan, har levt på samma sätt i generation efter generation: bott i grottor, samlat växter, tillbett sina skyddsandar, jagat bisonoxar och andra djur. En dag beslutar sig klanen för att adoptera Ayla, en cromagnonflicka som skilts från sitt folk efter en jordbävning.

Ayla växer upp hos klanen. Hon får lära sig dess levnadssätt av medicinkvinnan Iza, och snart känner hon sig som en av klanens medlemmar. Men hennes annorlunda sätt att tänka, hennes förmåga att handla snabbt i kritiska situationer, gör att hon skiljer sig från dem och råkar i konflikter. Hon kommer att upplevas som ett hot mot klanens traditionsbundna levnadssätt, mot hela dess existens.

Jag läste boken för säkert 30 år sedan (är 42 nu) oh har aldrig läst om denna del. Nu blev jag sugen eftersom jag arbetar med forntiden och stenåldern nu med mina treor.
Jag trodde att jag skulle lägga ifrån mig boken men jag blev positivt överraskad.
Den är spännande, intressant och engagerande. Jag bryr mig om hur det ska gå för Ayla. Det är intressant att läsa klanens liv och deras tro. Creb och Iza blir Aylas trygghet. Broud är precis lika hemsk som jag kommer ihåg.

Boken är skriven av Jean M Auel och det var hennes debutroman. Det är imponerande hur mycket research Auel gjort.
Boken fick fyra stjärnor. Jag har redan börjat läsa om nästa bok i serien, The Valley of Horses.

2 thoughts on “The Clan of the Cave Bear

  1. […] The Clan of the Cave Bear (Earth´s Children) – Jean M Auel (1980) 26-30/1 587s (egen) […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.