Tisdagstrion: Runt Medelhavet (böcker eller författare från länder med medelhavskust)

Den här veckan är temat för tisdagstrion: ”Runt Medelhavet (böcker eller författare från länder med medelhavskust)

Tolka temat på valfritt sätt, tipsa om tre böcker och lämna en länk hos Ugglan & Boken så att vi kan klicka oss
runt och ta del av varandras tips.

Jag har valt tre böcker som jag har läst och verkligen tyckte om. Nummer två lästes för tretton år sedan och nummer tre för tolv år sedan.

 1. The Blue Between Sky and Water – Susan Abulhawa Familjen Baraka lever ett stilla liv i byn Beit Daras, belägen i Palestina längs den gamla karavanvägen mellan Egypten och Syrien. Umm Mamdouh (ordagrant Mor till Mamdouh) blir tidigt änka och är känd i byn för att stå i nära förbindelse med djinnen Sulayman. Hennes tre barn växer alla upp till starka och självständiga individer.
 2. Yacobians hus – Alaa Al-Aswany  Beläget mitt i Kairos myllrande kärna ligger Yacoubians hus, uppfört på trettiotalet i klassisk europeisk stil och en gång hemvist för ministrar och miljonärer. Numera finns där alla sorters människor: en fattig men vacker kvinna som snabbt får lära sig att mäns lustar är det som styr samhället, portvaktarsonen som på grund av sin bakgrund nekas inträde till polishögskolan och i frustration vänder sig mot religiös fundamentalism, chefredaktören som i varje ny man han möter försöker hitta tillbaka till det han i unga år upplevde med sin förste älskare, en korrupt rikeman och politiker som tänjer på Koranen för att tillgodose sina egna begär.
 3. Små krig – Sadie Jones  Clara reser med sina små tvillingdöttrar till Cypern där hennes man Hal är major på en militärbas. Clara och Hal är fortfarande förälskade och kan prata med varandra om allt. Men tillvaron på Cypern blir inte alls som de tänkt sig. Hal är med om militäroperationer som är hårda och ofta blodiga.Han är fortfarande stolt över sitt land och sina soldaters arbete. . Men han förändras undan för undan. I sin iver att skydda Clara slutar han att berätta saker för henne. Boken utspelar sig 1956 mitt under det grekiska befrielserörelsens gerillakrig mot England

8 thoughts on “Tisdagstrion: Runt Medelhavet (böcker eller författare från länder med medelhavskust)

 1. A ROOM OF MY OWN skriver:

  läste Abulhawas första bok och gillade den inte. Yacobians hus tyckte jag desto mera om av Sadie Jones har jag läst Den utstötte.

 2. tack för tips, nya titlar

 3. Monika skriver:

  Har inte läst någon av dessa, men Susan Abulhawa kommer förmodligen att finnas med i min Boktolva nästa år.

 4. Mösstanten skriver:

  Av Susan Abulhawa har jag läst Morgon i Jenin. Den var bra så jag kan gott tänka mig att läsa också denna. Yacobianns hus har jag läst. Bra och intressant.

 5. Amanda Kanterfors skriver:

  Detta var helt nya böcker för mig så tack för tips 🙂

 6. Ugglanoboken skriver:

  Alla tre lockar mig, så tack för tipsen!

 7. Åsa skriver:

  Tre helt okända böcker för mig, så tack för tipsen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *